Skip to content

Cart

Your cart is empty

Continue shopping

Karité

 kwaliteit & gebruik 
Latijnse naam: Vitellaria paradoxa
Ingrediënten van deze bron: karitéboter
Kwaliteit: biologisch
Herkomst: Burkina Faso, Ghana
 Producten van deze bron 

Verwerking in onze zeep

karitéboter

Karitéboter zit in een aantal van onze meest milde en voedende zepen in de basis. Het zorgt in de zeep voor stevigheid, zodat de zeep langer meegaat. Ook zorgt het voor een heerlijk romig schuim. Wij gebruiken karité in onder andere onze kruidenshampoo, calendula en natuurlijk in onze karitézeep.

Biologische ingrediënten voor de zepen van Werfzeep

 Karité historie & werking 

Karitéboter, ook wel bekend als shea boter, wordt in veel de cosmetische industrie gebruikt vanwege het hoge percentage aan niet-verzeepbare deeltjes (triterpenen, sterolen, fenolen etc) die een sterke ontstekingsremmende werking hebben, en door de antioxidante eigenschappen. Verder is karitéboter rijk aan onverzadigde vetzuren (o.a. oliezuur, stearinezuur, linolzuur), vitamine E en beta-caroteen. Het wordt vooral gebruikt voor de gevoelige huid, droge huid en oudere huid.

Onze karitéboter komt deels uit Wechiau Community Hippo Sanctuary, een opvangcentrum voor nijlpaarden in het Noord-Westen van Ghana en deels uit Burkina Faso.Hier groeien de bomen én wordt de boter verkregen door lokale vrouwen. De vrouwen verzamelen de gevallen noten van de karitéboom en verwerken deze vervolgens tot karitéboter. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat én deze vrouwen, én de natuur op eerlijke wijze behandeld worden. Het verkrijgen van de boter heeft een wat uitgebreider proces dan het verkrijgen meeste andere vetten en oliën. De noten worden uit hun schil gehaald, een tijdrovend proces, hierna worden ze gedroogd, geroosterd en fijngestampt. De fijngestampte noten worden vervolgens met heet water opgeklopt. Deze vette massa wordt gekookt, tijdens dit proces wordt de olie van de rest gescheiden. Dit wordt vervolgens opgeklopt tot de uiteindelijke karitéboter zoals wij het kennen. Karitéboter is bij ons voornamelijk bekend als cosmetisch middel, in Afrika (voornamelijk in de Sahara streek in Midden Afrika) wordt het echter al eeuwenlang gebruikt, niet alleen uitwendig, maar ook als eten. Het is een erg voedzame bron van goede vetten. Ook de karitéboter die wij gebruiken is foodgrade en dus eetbaar.

Gerelateerde blogposts